Új beiratkozóknak,…Szülői értekezlet helyett.

 

Örülünk, hogy ránk találtatok. Meséljetek az edzéseinkről másoknak is, ismerősöknek, osztálytársaknak, barátoknak, munkatársaknak, családtagoknak, hátha más is kedvet kap és csatlakozik hozzánk, ahogy Ti is.

 

 Egy kis visszatekintés…

A Diamond Sportegyesület és Harcművészeti Iskola 1991 őszén alakult meg Óbudán.

Az első időszakban WTF Taekwondo edzéseket tartottunk Óbudán és Pilisvörösváron, közben beindultak az Ovis Torna foglalkozásink is. A csúcson 120 fő járt, heti 12-15 edzésre!

A WTF Taekwondo Szövetségben a versenyzés, a sport küzdelem túlságosan is nagy hangsúlyt kapott, ezért átváltottunk a tradicionálisabb ITF Taekwondora, mivel Ébend Gábor mestert a sport versenyek helyett mindig is a harcművészeti vonal érdekelte jobban.

Itt ugyan Formagyakorlat, Formai küzdelem, küzdelem, töréstechnika, szerepelt az edzésprogramban, de az önvédelem nem volt elég hangsúlyos.

 

Így jött a képbe egy teljesen új harcművészet, a Hapkido – a sokszínű koreai harcművészet.

Itt az önvédelem a hangsúlyos rész, de a Gurulás- eséstechnika, a rúgások, a töréstechnika és a küzdelem is tananyag, ahogy az eszközhasználat is magasabb szinteken.

 

2001 évtől sok-sok külföldi edzőtábor, szeminárium, övvizsgák sorát kijárva jutott el Gábor mester a Hapkido fekete övhöz. 2004 évben járt kint Koreában, részt vett a Koreai Hapkido Szövetség (KHF) mesterképzésén, Lee Chang Soo 9. Danos nagymester edzőtermében lakott és edzett, és levizsgázott 1.Dan fokozatra.

Aztán Magyarországon is részt vett Bank Kyung Won nagymester edzői képzésén és Do Am Hapkidoból is 1.Dan fokozatot szerzett.

Beindultak a Hapkido edzések, és 2007- évben fantasztikus sikeresen versenyeztünk Belgiumban a Hapkido Európa bajnokságon, 3 aranyérmet is szerezve. Info a wikipédián:

https://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Hapkido&action=edit&section=11#A_2007-es_Eur%C3%B3pa-bajnoks%C3%A1g_magyar_eredm%C3%A9nyei_[1]

 

Rengeteg edzés, edzőtábor, továbbképzés, verseny, bemutató, kaland történt a több mint 30 év során, többek között rengeteg, több mint 30 fekete öves mestert, edzőt neveltünk ki már az évek alatt.

Ha a részletek érdekelnek a klub múltjáról, akkor itt utána olvashattok:

http://hapkidosuli.hu/hapkido/arhivum.htm

 

 

 

 A jelenről

Jelenleg az edzéseinket a Jövőbarát Alapítvány termében tartjuk. 1033 Bp. Pethe Ferenc tér 1-3. a Kaszásdűlő HÉV megállónál, a SPAR, pékség mellett.

Az edzések kezdete előtt 15 perccel kell érkezni, átöltözni, el menni WC-re.

Az edzéseken Hapkido edzőruhában edzünk, kezdőknek lehet melegítőnadrág, fehér póló, mezítláb.

A ruhát tisztán kell tartani, a kéz és lábkörmöket rövidre kell vágni. A pakolásban mindenkinek segítenie kell!

A teremben nem szabad beszélgetni, a magas övesek felé meghajlással történik a köszönés.

 

 Tagdíjak

Az edzés díja lehet alkalmi ami 3500,-/alkalom, de mivel rendszeresen járunk edzésre ezért a havi befizetéseket minden hónap elején kell befizetni.

Havi tagdíj 20.000,-

 

 Éves tagdíj

Március 1.-ig kell minden évben befizetni. Akik az év második felében kezdenek el edzeni, azoknak csak a felét kell befizetni. Ezekből a pénzekből vesszük a közösen használt felszereléseket: Pontkesztyűk, rúgópajzsok, magasugró állvány, bambuszkardok, nunchakuk, törőlapok, boksz kesztyűk, fejvédők, mellkasvédők, hosszúbotok, rövidbotok, kések, tatami szőnyegek, labdák, stb

 

Éves tagdíj 12.000,-/ év

(Ezekből az éves tagdíjakból veszi a klub azokat a sportszereket, védőfelszereléseket, amiket közösen használunk.)

 

 Hapkido edzőruha

Az edzéseken a Koreai Hapkido Szövetség által elfogadott, bevizsgált, kiváló minőségű pamut edzőruhákat használjuk. Könnyű nadrág a rúgásokhoz - és rizsszemes, erős kabát a dobásokhoz. Az edzéseken a kezdők az első 1-2 hónapban még hordhatnak melegítőnadrágot és fehér pólót, de bemutatózni, övvizsgázni nem lehet bennük. A ruhákról bővebben személyesen. Áruk mérettől is függ: 20-30.000,- forint. Időnként van használt ruha is. A hivatalos edzőruha lehet még a JinJungKwan Hapkido edzőruha, külföldről rendeljük méret alapján.

A fiúknak fehér, a lányoknak fekete színű. Edző rendeli.

 

 Öv

Fontos, az edzésen a fehér öv, akár edzőruha nélkül is. (ára 2.000,-Ft )

 

 Embléma

Az edzőruhákon hivatalosan 2 hímzett embléma van felvarrva mell magasságban.

A Diamond Sportegyesület emblémája + a Hapkidos Szövetségi embléma. (ára 2500,-Ft/db)

 

 Hapkido Igazolvány

Ez a hivatalos fekete kis könyv, a Hapkido Szövetség Igazolványa, amibe minden bejegyzésre kerül.

Övfokozatok, szemináriumok, edzőtáborok, sportorvosi bejegyzések, tisztségek, verseny eredmények.

 

 Sportorvos

Jó lenne, ha mindenki komolyan venné és elmenne a sportorvosi vizsgálatra, még akkor is, ha nem versenyzik, mert fontos tudni, hogy terhelhető-e. (Volt már olyan, akiről kiderült szembetegség, vagy nyitott hátgerinc is!)

A III. ker.-ben megszűnt.

A Sportkórházba kell telefonálni 061 4886120 vagy …130, időpontot kell kérni. Ha van időpont, akkor az V.épület-kartonozóba kell menni. 18 év alatt 6 hónapig jó a sportorvosi, 18+ 12 hónapig érvényes

Vinni kell:

1.TAJ kártya 

2.Fekete hapkido szövetségi igazolvány vagy Tisztelt Sportorvos! kezdetű SE. papír

3.Lakcímkártya,

4.Diákigazolvány

 

 Övvizsgák

Fekete övig én vizsgáztatok. Fekete övre külföldi mesterek előtt lehet mester vizsgát tenni.

Évente 2-3 alkalommal tartunk klub övvizsgát (tavasz, ősz, tél)

Aki tudja az övvizsga anyagot és a kivárási ideje is letelt a két vizsga között, az indulhat a klub övvizsgán.

Mindenki a saját fejlődésének az ütemében vizsgázhat, A gyerekek 14 év alatt kétszer annyi időt kell kivárniuk az övvizsgák között, mint a felnőtteknek.

Minden öv fokozatra előre meghatározott tananyagból, övvizsga anyagból kell számot adni, bemutatni.

Önvédelem, légzés, törés, rúgások, dupla rúgások, speciál rúgások, kéztechnikák, esések, gurulások, töréstechnika, erőnlét, elméleti tudás…

Az övvizsgára, tiszta edzőruhában, igazolvánnyal és a vizsgadíjjal lehet jelentkezni, ha az edző javasolta.

 

 Iskola vagy Sportegyesület?

Sokan nem értik mi a különbség. A Diamond Hapkidosuli több mint egy Sportegyesület! Van tananyag, ami nyilvános, van komoly elméleti oktatás, van számonkérés, és van HÁZI FELADAT is. Aki otthon is gyakorol az gyorsabban fog haladni, mint mások. Nem lehet csak a heti 2 edzéssel komoly eredményeket elérni. Otthon is gyakorolni kell! Mi nem csak eddzük, hanem tanítjuk, neveljük is a tanítványokat!

 

 Edzőtáborok

Régebben minden évben 3 edzőtábort szervezünk. Tavasszal és ősszel 1 napos, nyáron augusztus elején 5 napos nyári tábort. Most nem tervezzük, de nyáron lehet magán edzést kérni, ahogy a Covid alatt is csináltuk!

Külföldön, FR, SP van szeminárium, de az kék öv fölött javasolt szakailag a magasabb öv fokozatúak részére.

 

 Bemutató

Régebben a Nagy Budapesti Sportágválasztóra mentünk, de Gyermeknap, Szalagavató, Majális, Céges Sportnap, Farsang kapcsán is volt, hogy bemutatóztunk. Ha hívnak, megyünk. Remek gyakorlási lehetőség.

 

 Edzések

Ébend Gábor Taekwondo és Hapkido mester tartja gyerekeknek és felnőtteknek is egy időben ugyan, de csoport bontásban, nagyon ritka alkalmakkor felnőtt magas övesek tartják, ha helyettesíteni kell.

Az edzések menete:

Köszönés a zászló felé, köszönés az edzés vezető mester felé, meditáció, légzéstechnika, állások, gimnasztika, szökdelések, nyújtások, erősítés, támadó kéztechnika, gurulások, esések, rúgások, dupla rúgások, váltott lábas rúgások, önvédelem, erősítés, törés, szivacskardozás, bambuszkardozás, küzdelem a labdáért, küzdelem védőfelszerelésben, rövid bot, hosszú bot, nunchaku, elmélet, formagyakorlat…

Edzések végén köszönés a zászló felé, köszönés az edzés vezető mester felé és köszönés a legmagasabb öves felé.

 

 Versenyzés

A hapkido harcművészet, nem versenysport, de rendeznek versenyeket. Hamburgban részt vettünk 4 fővel a Német Hapkido Bajnokságon (6 érmet hoztunk el). 2006-ban megnéztem az Angol Hapkido Bajnokságot. Idén pedig 6 fővel vettünk részt Belgiumban a Koreai Hapkido Európa bajnokságon. (3 arany, 2 ezüst, 2 Bronz )

Nem vagyunk egy versenyistálló, nem élversenyzőket képezünk, hiszen ahhoz heti 5-6 edzés is kevés lenne!,

DE a gyerekeknek és persze a nagyobbaknak is fontos hogy össze tudják hasonlítani önmagukat más hazai hapkidosok tudásával, erre különböző versenyszámokban nyílik lehetőség majd. Versenyszámok: 1.Gurulás és eséstechnika, 2.Rúgástechnika, 3.Küzdelem, 4.Töréstechnika, 5.Önvédelem, 6.Hosszúbot, 7.Gyorsasági rúgás, 8.Speciál rúgás, 9.Lazasági bemutató, 10.Formagyakorlat

Nem igazán vagyunk verseny pártiak, de évente 1 alkalommal azért fel szoktunk készülni egy bemutató jellegű versenyre, az Országos Hapkido Bajnokságra. Nem kötelező

 

 Védőfelszerelés

Ugyan ritkán van küzdelem, de a érülések elkerülése végett védőfelszereléseket használunk.

Klub biztosítja:

Fejvédő

Mellkasvédő

Alkalrvédő vagy Lágyékvédő

Boksz kesztyű

Lábfejvédő csizma

            Amit a hapkidosoknak kell megvennie:

            Lábfejvédős sípcsontvédő (12.000,-)

            Nyitott ujjas kézvédő kesztyű (10.500,-)

 

 Puzzle tatami

A teremben most vásárolt puzzle tatamit használunk. Általában amikor megérkeztek, akkor már össze van rakva, de ha nincs, akkor úgy kell összerakni, hogy minden darab tataminak az egyik sarka olyan mint egy nyílhegy, annak kell a radiátoros hátsó sarok felé néznie! Elsőként a 6 darabos sorokat kell összeilleszteni, majd pedig a sorokat kell 2-3 embernek összeilleszteni, óvatosan összenyomkodni.

A tatami szétszedése sokkal érzékenyebb, nehezebb feladat. Csak felfelé szabad húzni, emelni, nem szabad összehajtani például 2 darabot! Elsőként a sorokat kell különválasztva arrébb tolni, utána pedig már a sorokat lehet feldarabolni. Ezek után a sarokba kell feltornyozni.

 

 Pendrive

Minden tanítványunkat a lehető legtöbb háttéranyaggal segítjük, fotók, videók, táblázatok, stb.

Hozz egy pendriveot és inygen feltöltjük rá a segédanyagokat, hogy gyorsabban tudj fejlődni!

 

 1%

A klub folyamatosan törekszik arra hogy sportszerek, sportfelszerelések, védőfelszerelések vásárlásával egyre magasabb szintre jussunk, jobb színvonalú szolgáltatást tudjunk nyújtani.

Idén februárban sikerült a régi tatamikat lecserélni és kb. 1 millió forint értékben egységes, új tatamit vásároltunk.

Nagyon köszönjük, ha nekünk civil szervezetnek ajánljátok az adótok 1%-át, ez nekünk nagyon nagy segítség, nektek csak 1 pici odafigyelés.

Diamond Sportegyesület és Harcművészeti Iskola__________________________Adószám: 19704692-1-41

 

 

NAGYON FONTOS !

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a tudást csak is tanulással, tapasztalatok szerzésével lehet megszerezni!

Ezért fontos, hogy minél több edzésen, edzőtáboron, szemináriumon, bemutatón legyetek ott,

nézzetek hapkidos videókat, lapozgassátok edzésen a „képregény füzeteket”, Hapkidos könyvet, tanuljátok a koreai neveket, nyújtsatok, erősítsetek otthon is!

 

 

Köszönöm, hogy elolvastátok, és ha kérdésetek lenne, akkor írjatok: gabor.ebend@gmail.com

Vagy elértek délelőttönként telefonon is (du. edzéseket tartok) : 0620 9460321  Ébend Gábor

www.Hapkidosuli.hu